Historia

Elina ja Eemil Sirkiä
Sirkiän leipomon syntyhistoria on monisäikeinen ja täynnä sattumuksia.
Leipomon perustajan, Eemil Sirkiän, äidin suvussa periytyi hovileipurin ammatti Venäjän tsaarin hovissa.
Pojista vanhimpana arpa osui Eemilin kohdalle, joka kahdeksan vanhana lähti Pietariin leipurin oppiin.
Leipomon perustajan, Eemil Sirkiän, äidin suvussa periytyi hovileipurin ammatti Venäjän tsaarin hovissa.
Pojista vanhimpana arpa osui Eemilin kohdalle, joka kahdeksan vanhana lähti Pietariin leipurin oppiin.

Neljän Pietarissa eletyn vuoden
jälkeen kävivät olot Venäjällä niin epävakaiksi, että Eemilin vanhemmat
hakivat hänet takaisin kotiin.
Venäjällä vietetyt vuodet olivat heikentäneet pojan suomen kielen taitoja siinä määrin, että hänellä ei ollut juuri muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä käsityöläiseksi.
Venäjällä vietetyt vuodet olivat heikentäneet pojan suomen kielen taitoja siinä määrin, että hänellä ei ollut juuri muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä käsityöläiseksi.

Eemil oli töissä muiden muassa sahalla sekä
laivateollisuudessa sotakorvausaluksia rakentamassa.
Sotakorvaukset saatiin kuitenkin lopulta maksettua Eemilin ollessa viisikymppinen, ja työt loppuivat.
Sotakorvaukset saatiin kuitenkin lopulta maksettua Eemilin ollessa viisikymppinen, ja työt loppuivat.

Munkkiauto Itäisellä Pitkäkadulla
Hän päätti aloittaa uuden uran autokuskina, joten
hän osti pakettiauton ja hankki ajokortin.
Eemil erikoistui ajamaan pieniltä leipomoilta leivontatuotteita kauppahalliin.
Hallikauppiaat alkoivat ehdotella Eemilille oman leipomon perustamista, lupasivatpa vielä tulla hänen asiakkaikseen.
Eemil erikoistui ajamaan pieniltä leipomoilta leivontatuotteita kauppahalliin.
Hallikauppiaat alkoivat ehdotella Eemilille oman leipomon perustamista, lupasivatpa vielä tulla hänen asiakkaikseen.

Munkkeja kannatti kuulemma
valmistaa. Niitä oli helppo myydä, sillä sodan jälkeen kansalla oli
suorastaan himo munkkeihin.
Vuonna 1954 Eemil ja hänen vaimonsa Elina paistoivat ensimmäiset munkkinsa yrityksessä nimeltä Sirkiän Leipomo.
Vuonna 1954 Eemil ja hänen vaimonsa Elina paistoivat ensimmäiset munkkinsa yrityksessä nimeltä Sirkiän Leipomo.

Yrityksen ensimmäiset
toimitilat sijaitsivat entisessä ulkokäymälässä, osoitteessa Itäinen
Pitkäkatu 45. 1950-luvulla näissä samaisissa
tiloissa alkunsa sai myös "Sirkiän lihis".

Vuonna 1960 Eemil aloitti
nakkikioskikaupan Turun kauppatorilla ja luovutti liiketoimintansa
tyttärelleen Raita Elolle sekä tämän miehelle Yrjö Elolle.
Nykyisin leipomo on edelleen perheyritys kolmannessa polvessa
Nykyisin leipomo on edelleen perheyritys kolmannessa polvessa

